Zodra jij of iemand in je omgeving een traplift nodig heeft, denk je waarschijnlijk dat het een hele investering zal zijn. En in de meeste gevallen is dat ook zo. Maar heb je er wel eens over nagedacht dat je ook een tweedehands traplift kunt kopen? Dat scheelt in sommige gevallen wel zo’n 50% in kosten! Daarnaast zijn er nog meer voordelen aan een tweedehands traplift. Welke dat zijn lees je in dit blog.  

Verschillende trappen vragen om verschillende trapliften 

Gemiddeld kost een tweedehandse traplift tussen de €1500 en €4000. Hierbij is de prijs van een rechte traplift het minst. Deze zijn beschikbaar vanaf €1490. Heb je een traplift met meerdere bochten, dan zit je al gauw aan een vanafprijs van €2690. Voor een exacte traplift prijs zul je een offerte voor een traplift moeten aanvragen. Daarnaast kun je er zelfs nog voor kiezen om de traplift te huren. Dit is vooral geschikt als de traplift maar een korte periode nodig is. Hierbij zijn meestal het onderhoud en de service bij de prijs inbegrepen. Zo zit je niet vast aan de traplift, want aan het einde van de huurperiode wordt hij weer netjes gedemonteerd. 

Geen trap is immers hetzelfde en er wordt dan rekening gehouden met een aantal zaken. Heb je bijvoorbeeld een gebogen trap, een rechte trap, een smalle of juist een wat bredere trap? Moet de trap in de binnenbocht of in de buitenbocht worden bevestigd? Een traplift voor een rechte trap is goedkoper dan een traplift voor een trap met een bocht. In de meeste gevallen is er een geschikte traplift te vinden.  

Vergoedingen voor de aanschaf van een traplift 

Een traplift aanschaffen, blijft een flinke investering. Het is dan ook goed om te weten dat er verschillende subsidies te vinden zijn. Ben je bijvoorbeeld ouder dan 65 jaar? Dan is het zo dat de Vlaamse overheid de helft van de kostprijs op je rekening terugstort. Hierbij geldt wel een minimum van €600 en een maximum van €1250. En dit geldt ook voor de aanschaf van een tweedehandse traplift!  

Van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) kun je tot wel €8399,71 aan vergoeding krijgen voor een traplift. Zorg er wel voor dat je deze subsidie vóór de aanschaf van je traplift aanvraagt. Daarnaast kun je wellicht nog bij de gemeente een subsidie aanvragen voor woningaanpassingen. En mocht je tot geen enkele subsidie beschikken, dan is er in de meeste gevallen nog de mogelijkheid om in termijnen te betalen.